<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>Bliżej Domen - domeny internetowe bez tajemnic! &#187; Microsoft</title>
	<atom:link href="http://xn--bliejdomen-kjc.pl/tag/microsoft/feed" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>http://xn--bliejdomen-kjc.pl</link>
	<description>Wiadomości, ciekawostki, wydarzenia ze świata domen i hostingu…</description>
	<lastBuildDate>Wed, 16 Nov 2011 20:46:12 +0000</lastBuildDate>
	<language>en</language>
	<sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
	<generator>http://wordpress.org/?v=3.2.1</generator>
		<item>
		<title>Microsoft pozywa rejestratorów domen</title>
		<link>http://xn--bliejdomen-kjc.pl/ogolne/microsoft-pozywa-rejestratorow-domen.html</link>
		<comments>http://xn--bliejdomen-kjc.pl/ogolne/microsoft-pozywa-rejestratorow-domen.html#comments</comments>
		<pubDate>Fri, 28 Dec 2007 15:54:23 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Ogólne]]></category>
		<category><![CDATA[Prawo]]></category>
		<category><![CDATA[cybersquatting]]></category>
		<category><![CDATA[eurid]]></category>
		<category><![CDATA[ICANN]]></category>
		<category><![CDATA[literówki]]></category>
		<category><![CDATA[Microsoft]]></category>
		<category><![CDATA[sunrise]]></category>
		<category><![CDATA[typosquatting]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://blizejdomen.pl/index.php/2007/12/28/microsoft-pozywa-rejestratorow-domen/</guid>
		<description><![CDATA[Microsoft pozwał rejestratora domen Red Register (RR) za zarejestrowanie 125 nazw domen łudząco podobnych do tych, jakie w swojej &#8222;kolekcji&#8221; posiada MS, co, jego zdaniem, miało na celu czerpanie przez RR korzyści finansowych z typo- i cybersquattingu &#8211; doniosły serwisy PC World oraz InfoWorld. Domeny, jakie zostały zarejestrowane przez RR to w większości literówki &#8222;oryginalnych&#8221; [...]]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[<p>Microsoft pozwał rejestratora domen <a href="http://www.redregister.com/" title="Red Register">Red Register</a> (RR) za zarejestrowanie 125 nazw domen łudząco podobnych do tych, jakie w swojej &#8222;kolekcji&#8221; posiada MS, co, jego zdaniem, miało na celu czerpanie przez RR korzyści finansowych z typo- i cybersquattingu &#8211; doniosły serwisy <a href="http://www.pcworld.com/article/id,140813-pg,1/article.html" title="PC World">PC World</a> oraz <a href="http://www.infoworld.com/article/07/12/24/Microsoft-sues-domain-name-registrar-for-typosquatting_1.html" title="InfoWorld">InfoWorld</a>.<span id="more-22"></span></p>
<p>Domeny, jakie zostały zarejestrowane przez RR to w większości literówki &#8222;oryginalnych&#8221; nazw domen (tzw. typosquatting), a także domeny odpowiadające zarejestrowanym znakom towarowym bądź ich kombinacjom należącym do Microsoft (cybersquatting). Przykładowe domeny, jakie zarejestrował RR to windowslivecare.com i msnmesnger.com.</p>
<p>W jakim celu RR zarejestrowała te domeny? Odpowiedź jest prosta: osoba odwiedzająca witrynę dostępną pod jednym ze wspomnianych wyżej 125 adresów trafia nie na stronę, której się spodziewa (czyli oficjalną stronę danego produktu bądź usługi Microsoftu), lecz na stronę z, najczęściej, tekstowymi linkami pochodzącymi z systemów reklam kontekstowych, podonych do parkingów sedo czy namedrive.</p>
<p>Reklamy te są oczywiście odpowiednio dopasowane do nazwy domeny i słów kluczowych, co sprawia, że całość strony wygląda tak, jakby rzeczywiście opisywała dany produkt. Kliknięcie w każdy link na takiej stronie to de facto kliknięcie w moduł reklamowy przenoszący odwiedzającego na zupełnie inną witrynę, a dla właściciela strony z reklamami (tu: właścicie domeny, RR) kilka procent przychodu od reklamodawcy.</p>
<p>Obydwa działania, czyli rejestrowanie ?literówek? popularnych adresów domenowych w stylu mcrosoft.com oraz rejestrowanie nazw znaków towarowych lub ich różnych odmian należących do obcych firm w celu np. odsprzedaży nazwy właścicielowi znaku to bardzo popularne ostatnio sposoby zarabiania pieniędzy w Internecie. Sposoby nie do końca legalne, aczkolwiek często przynoszące ogromne w stosunku do nakładów i ryzyka zyski.</p>
<p>Jeszcze kilka lat temu, w czasie, gdy marże firm rejestrujących domeny sięgały kilkudziesięciu procent, legalny biznes był bardzo opłacalny: rejestratorzy kupowali domeny dla swoich klientów i zarabiali całkiem spore pieniądze na samej rejestracji i na odnowieniach rejestracji kolejnych w latach.</p>
<p>Sytuacja zmieniła się ostatnio: konkurencja wymusiła spadek cen rejestracji i legalnie osiągane zyski rejestratorów zaczęły topnieć. Niektóre firmy (zwłaszcza takie, które żyły tylko z rejestracji domen), aby utrzymać się na rynku, zaczęły sięgać za niezbyt legalne metody w rodzaju opisanych wyżej i rejestrują/przechwytują domeny już nie dla swoich klientów, lecz na siebie: powstało wiele firm ? krzaków, których jedną z ról jest rejestracja takich właśnie ?wątpliwych prawnie? domen i przenoszenie ich między sobą, unikając dzięki temu płacenia opłat za rejestrację (umożliwia to usługa &#8222;testowania domen&#8221; &#8211; analogiczna, jak DNT w przypadku domen polskich oferowana przez NASK).</p>
<p>Z samą firmą Red Register wydaje się być podobnie: obecnie sporne domeny zarejestrowane są na Versata Software z siedzibą na Wyspach Dziewiczych. Poprzednim właścicielem i rejestratorem była właśnie Red Register. Przypuszcza się, że Versata to firma-córka RR, założona w celu opisanym w powyższym akapicie.</p>
<p>Inny powód powstawania takich firemek można było zaobserwować w 2006 roku podczas startu rejestracji domen z nową końcówką &#8211; .eu. Eurid (rejestrator domen .eu) zadecydował, że 6 kwietnia około godziny 11.00 &#8222;otworzy&#8221; (po uprzednim zamkniętym okresie rejestracji SunRise) swoje serwery dla wszystkich, chcących kupić domenę .eu, jednocześnie ustanawiając limit maksymalnej liczby połączeń na sekundę, pochodzących od danego rejestratora do systemu Eurid. Jak zatem część &#8222;sprytnych&#8221; firm ominęła limit? Bardzo prosto &#8211; założonych zostało kilkaset firm-córek, dzięki czemu limit wzrósł kilka(naście) razy. Ten proceder na szczęście został przez Eurid dostrzeżony jakiś czas później i wiele tysięcy domen kupionych w ten sposób zostało zablokowanych. Ale czy wszystkie?</p>
<p>Jest wreszcie trzeci powód: akredytowani przez ICANN rejestratorzy mają praktycznie nielimitowany dostęp do bazy zarejestrowanych domen (WHOIS). Niektóre firmy właśnie z tego powodu uzyskały akredytację. Jedyny koszt, jaki dana firma musi ponieść, to około 8000 dolarów rocznej opłaty członkowskiej. Opłatę taką wnosi co rok około 1000 firm ? tyle jest oficjalnych rejestratorów domen na świecie.</p>
<p>Jak się zakończy sprawa firmy Red Register i spornych domen? Obserwatorzy obstawiają kolejny sukces Microsoftu ? w ostatnich latach <a href="http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/mar07/03-13CybersquattingPR.mspx" title="Microsoft Expands Global Effort to Combat Cybersquatting">MS wygrał bowiem co najmniej pięć podobnych spraw</a>. Do najbardziej spektakularnych należały dwie z nich ? w marcu 2006 Microsoft zawarł ugodę w sprawie z Jasonem Coxem z Nowego Meksyku i firmą Newtonarch LLC, rejestratorami 324 podobnych domen &#8211; zasądzona kwota ugody to 2 miliony dolarów. Odszkodowanie 1 miliona dolarów w podobnej sprawie musiała zapłacić Partner IV Holdings, która kupiła 85 domen naruszających dobra Microsoftu.</p>
]]></content:encoded>
			<wfw:commentRss>http://xn--bliejdomen-kjc.pl/ogolne/microsoft-pozywa-rejestratorow-domen.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
	</channel>
</rss>

